Wie is Michielsen Architecten BNA
Michielsen Architecten BNA is al bijna 50 jaar een vertrouwde naam in de regio. Ons bureau, dat is aangesloten bij de BNA (bna.nl/werken-met-een-architect/), staat voor eigentijdse ontwerpen voor zowel particuliere als bedrijfsmatige nieuwbouw- en verbouwingsprojecten.
Wij ontwerpen met én voor mensen. Daarom houden wij van betrokken opdrachtgevers – mensen met een duidelijke visie en eigen ideeën. Samen komen we tot de kern van de vraag en vervolmaken we het ontwerp. Naast aandacht voor het ontwerp staan wij ook nadrukkelijk stil bij het materiaalgebruik. Daarbij maken we, samen met de opdrachtgever, waar mogelijk, energetische en ecologische verantwoorde keuzes.
Open communicatie vinden wij belangrijk. Zowel tijdens het ontwerp- als tijdens het bouwproces. Vanuit een coördinerende rol bewaken we steeds het evenwicht tussen esthetiek, bouwkosten, gebruiksgemak en duurzaamheid. Samen gaan we voor het beste eindresultaat!
Architect Paul Michielsen
Als kleine jongen stond Paul Michielsen al naast het tekenbord van zijn vader Peter, die zich in 1972 als architect vestigde in Baarle-Nassau. Hier leerde hij de eerste kneepjes van het vak en ontstond de liefde voor architectuur en vormgeving.
Paul doorliep tijdens zijn opleiding tot architect diverse studierichtingen. Eerst de praktijkstudie MTS Bouwkunde en vervolgens interieurarchitectuur aan de AKV St. Joost, Avans Hogeschool te Breda. Hier studeerde hij in 2004 cum laude af en won de St. Joostpenning van de stad Breda voor het beste afstudeerproject van AKV 2004. Daarna volgde hij de 4-jarige architectuuropleiding aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Tijdens deze studie deed hij praktijkervaring op bij het architectenbureau Neutelings-Riedijk in Rotterdam. In 2009 studeerde hij cum laude af met zijn project ‘Archicoustics’ waarbij de gebruikservaring van klank binnen architectuur onderzocht wordt.
In 2009 start Paul zijn eigen bureau onder de naam Michielsen Architecten BNA. Vader Peter, inmiddels met pensioen, adviseert op de achtergrond en brengt zijn kennis en jarenlange bouw- en ontwerpervaring in waar nodig. Sinds 2012 werkt Paul ook deeltijd als docent Grafisch Ruimtelijk Vormgeving aan de AKV St. Joost, Avans Hogeschool te Breda. Op deze wijze verbindt hij dit kennisinstituut aan zijn bureau en blijft Paul betrokken bij de laatste ontwikkelingen op het gebied van grafisch ruimtelijke vormgeving.
Onze werkwijze
Michielsen Architecten BNA heeft een groot en vertrouwd netwerk van professionals opgebouwd die hun vak verstaan. Per project wordt op basis van de wensen van de opdrachtgever een specifiek projectteam samengesteld in samenwerking met betrouwbare partners. In het traject van kennismaking tot oplevering onderscheiden wij vijf verschillende fasen, welke achtereenvolgens doorlopen worden. Maar waarbij het mogelijk is om voor slechts één specifieke fase samenwerking te zoeken met het bureau. Het start allemaal met een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek.
Klik hier om contact op te nemen met Michielsen Architecten.
Fase 1 : Kennismaking
We starten altijd met een eerste vrijblijvende kennismaking. Wat zijn uw ideeën en wensen? En wat zijn onze mogelijkheden? Hebben we beiden een goed gevoel over onze toekomstige samenwerking dan gaan we aan de slag met de noodzakelijke oriëntatie en onderzoeksvraagstukken. Zodat we later in het proces niet voor verrassingen komen te staan.
- oriëntatie (her)bouwproces
- uitvoering haalbaarheidsstudie
- verkenning mogelijkheid vergunningsvrij (her)bouwen
- verkenning mogelijkheid natuurinclusief (her)bouwen
- uitvoering bestemmingsplanonderzoek, -wijziging
- ruimtelijke onderbouwing
Fase 2 : Ontwerp
Staat het sein na fase 1 op groen? Dan gaan we aan de slag met het ontwerp. We bespreken samen de wensen en eisen die er zijn. En presenteren vervolgens onze eerste ideeën voor het ontwerp. Bent u enthousiast? Dan gaan we aan de slag met de uitwerking van het definitief ontwerp. Uiteraard krijgt u van ons dan ook een kostenraming en bouwplanning overhandigd.
- programma van wensen, idealen en eisen
- schetsontwerp
- voorlopig ontwerp
- definitief ontwerp
- constructief principe
- kostenraming en bouwplanning
Fase 3 : Verbeelding
Niet alleen het ontwerp en indeling van een ruimte is belangrijk. Ook bij de keuze in kleur-, licht- en materiaalgebruik is het goed om de verschillende mogelijkheden met elkaar te vergelijken. Om een goed beeld te krijgen van de totale uitstraling van het ontwerp werken we met verschillende technieken die het ontwerp tot de verbeelding laten spreken. Zo kunt u gerichte keuzes maken.
- kleur- en materiaalstaat
- interieur-, lichtontwerp
- visualisatie
- maquettebouw
- 3D print
- virtual reality
Fase 4 : Vergunning
Als het ontwerp door u is goedgekeurd en de materiaalkeuze is gemaakt. gaan we aan de slag met de bouwvergunningaanvraag. Hiervoor zijn verschillende technische uitwerkingen en berekeningen nodig. Ons bureau onderhoudt tijdens het gehele traject intensieve contacten met de desbetreffende gemeente en stuurt tijdig bij indien nodig.
- bouwkundige uitwerking
- constructieve uitwerking
- bouwbesluitberekening
- EPC berekening
- installatieberekening
- constructieberekening
Fase 5 : Uitvoering
Als de bouwvergunning is verleend kunnen we van start met (ver)bouw. Op basis van een bouwplanning werken we de komende maanden intensief samen om tot het gewenste eindresultaat te komen. Op verzoek nemen we ook de bouwbegeleiding uit handen.
- sloopvoorbereiding, -melding
- technische omschrijving
- werktekeningen
- aanbesteding en gunning
- bouwbegeleiding